Sunday, December 4, 2011

Tajski Sos Satay do Kurczaka (i nie tylko)

 Składniki:
·         ½ puszki mleka kokosowego
·         4 łyżki masla orzechowego (chupiącego lub gładkiego)
·         Mała cebulka
·         2 ząbki czosnku
·         1 łyżka sosu sojowego (używam bezglutenowego)
·         1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
·         2 łyżki brązowego cukru lub miodu
·         1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
·         ½ łyżeczki płatków chilli lub cayenne
·         1 łyżeczka startego imbiru
·         Sok z połówki limonki
·         Opconalnie: szczypta kurkumy, kuminu, kolendry, cilantro, czyli świeża nać kolendry do przybrania.

Wykonanie:

1.   Podgrzać mleko kokosowe – na niewielkim ogniu, powoli.
2.  Zmiksować cebulę, czosnek, imbir, sok z limonki i przyprawy z masłem orzechowym, dodającdelikatniełyżeczkę ciepłej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty i blener sie zacina.  
3.  Dodać orzechową miksturę do gorącego mleka kokosowego, płatki chili, dokładnie powstały sos mieszając,do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Niech sobie sos bulgocze na niewielkim ogniu z 5 minut.
4.    
 Doprawić potrawę sosem sosjowym i rybnym dosłodzić miodem/cukrem, można dodać resztę przypraw, pobulgotać jeszcze ze 2 minuty i serwować: do szaszłyków kurczka/wieprzowych/indyka/warzywnych. 
Mięso najlepiej smakuje umarynowane w oleju sezamowym, sokiem limonkowym i sosie sojowy, z odrobina cukru – ewnentualnie. Każdy ma swój popisowy przepis na szaszłyki, ale tajskie powinny wyglądać mnie więcaj tak:

Potrawę można zserwować jako efektowną przystawkę z fantazyjnie pokrojonym ogórkiem, marchewką, cukinią, pomidorem, lub kapustą. Również się sprawdza się jako danie główne. Świetnie prezentuje się z makaronem ryżowym i podsmażonymi chrupiącymi warzywami jak na przykład papryka, brukselka (tak – sprawdziłam i była przesmaczna – taki irlandzki wariant lokalno-świąteczny), marchewka, świeża cielona cebulka... ważne, zeby jarzyny pozostały surowe – mają byc ciepłe, ale chrupiące). Tajska kuchnia jest ogólnie dość pikantna i nie każdemu musi smakować, danie można przygotować w wariantach mniej egzotycznych.

1 comment:

  1. tajskie jedzonko jest genialne i na pewno wyprobuje ten oto sosik - wszystko na mleku kokosowym jest po prostu przemniamniusne :) pozdr.

    ReplyDelete