Sunday, October 2, 2011

Irlandzkie Bułeczki Sodowe w Stylu Śródziemnomorskim



Tradycyjny irlandzki przepis na chleb sodowy z maślanką ze środziemnomorskimi dodatkami autorstwa Catherine Fulvio, którą miałam okazję poznać!!!! Na żywo widziałam, zanim jeszcze została „celebrity chef” w Irlandii... Jej matka prowadziła wrasztaty kulinarne, na które wybrałam się z kolegami i koleżankami z pracy z okazji wygrania przez nas wewnętrzenego firmowego konkursu kulinarnego. Kurs, który wybraliśmy uczył podstaw kuchni tajskiej, którą zgłębiliśmy z Wojtkiem, moim mężem w trakcie podróży tamże... Wracjąc toprzepisu na sodowy chleb (lub bułeczki) – to  niezwykle popularna w Irlandii, nieskomplikowana recepta na pieczywo. Nie zawiera ono drożdży ani jajek, oczywiście zaadoptowałam przepis nieco do moich potrzeb (t.j. mąka bezglutenowa). Jedyny „grzech” to maślanka – nabiał pełną gębą! Można zastąpić kwasnym mlekeim, kefirem, wodą gazowaną, lub mlekiem sojowym, co kto woli! No dobrze, nie wybrzydzam już, bo ktoś pomyśli, że mi woda sodowa do głowy uderzyła!

Składniki:
450 g mąki (bezglutenowej)
1 łyżeczka sody oczysczonej
½ łyżeczki soli
Po ok. 3 łyżki: posiekanych czarnych oliwek, sycszonych pomidorków,
Swieże zioła: tymianek, oreagano, liście bazylii
Ewenualnie „rozdarte” kawałki szynki parmenskiej, pokruszona feta
350 – 400 ml maślanki

Wykonanie (bułeczki):
Rozgrzać piekarnik do 230C. Połączyć suche składniki ciasta w misce (mąkę najepierw wymieszć z sodą, można dodać odrobine cukru, soli, nastepnie: oliwki, pomidorki, zioła).
Klejny krok to dodanie maślanki, która spulchni ciasto – należy pamietać o solidnym wymieszaniu, ciasto sodowe nie urośnie, tak jak drożdżowe, więc mieszając należy je „napowietrzyć”.
Dodać pozostałe składniki, jeśli użuwamy sera i szynki. Formować płaskie bułeczki wielkości dłoni, z przepsu powinno wyjść 8. Piec ok 15 min, lub do zarumienienia na posypanej mąką blasze.   

Z tego samego przepisu zrobić można chleb, posiedzi taki wypiek w piekarniku nieco dłużej, ok. 40 minut. Zwaracam uwagę na formę ciasta – sodowe ciasto nie urośnie tak jak drożdżowe, więc wszystkie sodow wypieki powinny być nieco bardziej płaskie. Na początek warto wypróbować, w której formie najlepiej wychodzi. Ja robie taki, jak poniżej – czas pieczenia 40 min: 


 A bułeczki po upieczeniu tak oto się prezentują:



Smacznego!
:-)

No comments:

Post a Comment