Składniki:
2 buraki (surowe lub ugotowane),
4 mniejsze słodkie ziemniaki (pataty),
1 marchew,
1 cukinia,
1 czerwona cebula,
1 puszka/saszetka mleka kokosowego,
3 ząbki czosnku,
Swieży imbir (ilość przypominająca duży ząbek czosnku)
1 paprzyczka chilli (użyłam suszonej, można zastąpić świeżą, lub pominąć)
Po 1 łyżeczce nasion: kolendry, kuminu, kozieradki
Ghee, sklarowane masło lub olej do smażenia
Sól, kolendra, słodka bazylia.
Wykonanie:
1. Najpiwerw wykonujemy aromatyczną pastę – w moździerzu należy utrzeć wszystkie miękkie/świeże przyprawy – czosnek, chilli i imbir, doddając kozieradkę, kolendrę i kumin.
2. Roztopić ghee (bardzo aromayczne indujske sklarowane masło) i podsmażyć na nim pokrokjoną cebulę, gdy ta się zrumieni dodać własnorecznie utartą pastę i smażyć na małym ogniu mieszając ok. 2 min.
3. Dodać pokrojone w kostkę wszystkie twarde warzywa. Jesli używamy surowych buraków, to wrzucamy je na patelnię własnie teraz. Dusić ok 10 min, mieszając, dodać pokrojoną cukinię (i ewentualnie miękkie, wcześniej ugotowane buraki), mleko kokosowe. Można uzupełnić wodą, jeśli używamy mleka skondensowanego w saszetkach. Dusić jeszcze chwilę aż do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Przyprawić solą, przybrać kolendrą, podawać i jeść ze smakiem (lub brązowym ryżem J)
No comments:
Post a Comment