Jakis czas temu szukalam prostego, acz interesujacego przepisu na wykorzysanie mleka kokosowego, tym razem na slodko. Kolezanka pracy zaprezentowala banalnie proste, jednak bardzo efektowne rozwiazanie - tak zwane Caramel Squares, czyli kwadraciki - batoniki karmelowe na kruchej bazie, z masa karmelowa z mleka skondensowanego. Idea zgrabna, ciasto postanowilam wiec zadoptowac do moich dietetycznych potrzeb, by udowodnic, ze mleko kokosowe w puszce jest swietnym zastepnikiem mleka skondensowanego. Nie musialam dlugo szukac, az natrafilam na Ten oto blog - ktory przezentuje przepis na podobne weganskie batoniki kokosowe. Zmienilam proporcje i zastapilam zwykle herbatniki bezglutenowymi, co uczynilo moje kwadraciki zdrowe i przyjazne dla osob z nietolerancjami pokarmowymi. Kwadraciki sa: bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne i bezdrozdzowe! Slodki i zdrowe, tylko szybko znikaja, swietnie smakuje z herbata Rooibos Toffee... mniam.
Skladniki:
baza: 2 opakowania kruchych herbatnikow (bezglutenowych)
pol kostki margaryny
2 lyzki platkow owsianych
Masa:
puszka mleka kokosowego,
pol szklanki cukru brazowego (lub mniej - jesli herbatniki sa bardzo slodkie!)
gorzka czekolada - 70% kakao,
szklanka wiorkow kokosowych,
szklanka siekanych orzechow wloskich i pekanow
Tluszcz stopic na niewielkim ogniu, herbatniki pokruszyc (najlepiej w robocie kuchennym) i zmieszac z rzstopiona margaryna. Jesli tluszczu wydaje sie za duzo, dodac platki owsiane - masa ma sie latwo dac przetransportowac na kwadratowa blache do pieczenia - ma sie rowniez latwo dac rownomiernie ubic. Nagrzac piekarnik do 210 stopni C.
Mleko kosowe z cukrem gotowac na malym ogniu przez 10 minut stale mieszajac, az nieco zgestnieje, dodac wiorki kokosowe.
Pokruszone orzechy i czekolode rozprowadzic rownomiernie po spodzie zalac masa kokosowa, i wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, az ciasto zacznie ladnie "babelkowac" i zmieni kolor na lekko brazowy.
Serwowac po ostygnieciu i schodzeniu w lodowce - pyszne rowniez na cieplo, ale na zimno najwygodniej sie je kroi i podjada. Smacznego bezglutenowego!
No comments:
Post a Comment