Sunday, February 20, 2011

Ciasto Kokosowe Kwadraty

Jakis czas temu szukalam prostego, acz interesujacego przepisu na wykorzysanie mleka kokosowego, tym razem na slodko. Kolezanka pracy zaprezentowala banalnie proste, jednak bardzo efektowne rozwiazanie - tak zwane Caramel Squares, czyli kwadraciki - batoniki karmelowe na kruchej bazie, z masa karmelowa z mleka skondensowanego.  Idea zgrabna, ciasto postanowilam wiec zadoptowac do moich dietetycznych potrzeb, by udowodnic, ze mleko kokosowe w puszce jest swietnym zastepnikiem mleka skondensowanego. Nie musialam dlugo szukac, az  natrafilam na Ten oto blog  - ktory przezentuje przepis na podobne weganskie batoniki kokosowe. Zmienilam proporcje i zastapilam zwykle herbatniki bezglutenowymi, co uczynilo moje kwadraciki zdrowe i przyjazne dla osob z nietolerancjami pokarmowymi. Kwadraciki sa: bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne i bezdrozdzowe! Slodki i zdrowe, tylko szybko znikaja, swietnie smakuje z herbata Rooibos Toffee... mniam.

Skladniki:
baza: 2 opakowania kruchych herbatnikow (bezglutenowych)
pol kostki margaryny
2 lyzki platkow owsianych

Masa:
puszka mleka kokosowego,
pol szklanki cukru brazowego (lub mniej - jesli herbatniki sa bardzo slodkie!)
gorzka czekolada - 70% kakao,
szklanka wiorkow kokosowych,
szklanka siekanych orzechow wloskich i pekanow

Tluszcz stopic na niewielkim ogniu, herbatniki pokruszyc (najlepiej w robocie kuchennym) i zmieszac z rzstopiona margaryna. Jesli tluszczu wydaje sie za duzo, dodac platki owsiane - masa ma sie latwo dac przetransportowac na kwadratowa blache do pieczenia - ma sie rowniez latwo dac rownomiernie ubic. Nagrzac piekarnik do 210 stopni C.
Mleko kosowe z cukrem gotowac na malym ogniu przez 10 minut stale mieszajac, az nieco zgestnieje, dodac wiorki kokosowe.
Pokruszone orzechy i czekolode rozprowadzic rownomiernie po spodzie zalac masa kokosowa, i wstawic do nagrzanego piekarnika  i piec ok. 30 minut, az ciasto zacznie ladnie "babelkowac" i zmieni kolor na lekko brazowy.
Serwowac po ostygnieciu i schodzeniu w lodowce - pyszne rowniez na cieplo, ale na zimno najwygodniej sie je kroi i podjada. Smacznego bezglutenowego!

No comments:

Post a Comment