Sunday, October 2, 2011

Szybka granola z masłem orzechowym

Składniki: 
Pół kostki margaryny/masła
4-5 łyżek masła orzechowego
4-5 łyżek cukru brązowego (muscovado) lub melasy/miodu
2 szkłanki płatków owsianych
Pół szklanki mąki (bezglutenowej)
Kilka kropli aromatu waniliowego
Posiekne pekany (lub ulubione bakalie: orzechy włoskie, wiórki kokosowe, pokruszona czekolada etc...) 

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 210 stopni C. W rondlu roztopić tłuszcze z cukrem. Dodać mąke, cały czas mieszając – uwaga na powstające grudki! Powsanie ciemna, gęsta aromatyczna masa, do której wsypać należy stopniowo  płatki. Masę owsianą  należy zdjąć z ognia i starannie wymieszć, wyłożyć, a nawet ubić na płasko w formie (ja boksuję!) po czym zpiekać ok.20  w nagrzanym piekarniku – aż do smacznego zrumienienia. Granola powinna wyjść chrupiąca. Skosztować z dżemem, najlepiej domowej roboty!

No comments:

Post a Comment